Όχι πάλι γυναικοκτονία, όχι άλλη αστυνομία

Ό

Η γυναικοκτονία της 28χρονης έγινε λίγα μέτρα μακριά από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων όπου είχε προσφύγει για να καταγγείλει την εκφοβιστική παρενόχληση από τ. σύντροφο της, τον οποίο μάλιστα είχε καταγγείλει για απόπειρα βιασμού και κακοποίηση δύο χρόνια πριν.  Η αστυνομία όχι μόνο δεν κατάφερε να προστατέψει την καταγγέλλουσα, ενώ η ίδια μοιράστηκε την ανησυχία της ότι ο δράστης την περίμενε έξω από το ΑΤ, αλλά αντίθετα οι υπεύθυνοι υπηρεσίας της είπαν για λόγους γραφειοκρατικής λειτουργίας να καλέσει το 100 σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα φεύγοντας.

Πρόκειται για την 5η στη σειρά γυναικοκτονία το 2024, για την οποία φέρει βαριές ευθύνες η αστυνομία, οι κρατικές δομές και η ίδια η κυβέρνηση. Η 28χρονη γυναίκα, όπως ακριβώς είχε κάνει και η Γεωργία στη Σαλαμίνα λίγους μήνες πριν, ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες, κατήγγειλε τον κακοποιητή της και κατέληξε δολοφονημένη. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αστυνομία έχει έναν μονοθεματικά κατασταλτικό ρόλο και βρίσκεται διαχρονικά απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες. Είναι ωστόσο σοκαριστικό ότι οι υπεύθυνοι υπηρεσίας αρνήθηκαν να συνοδεύσουν τη νεαρή γυναίκα στο σπίτι της, ενώ εκείνη είχε εκφράσει αυτές τις βάσιμες όπως με τον χειρότερο τρόπο αποδείχθηκε ανησυχίες της.

Η σημερινή κυβέρνηση ενώ έχει λερώσει τα χέρια της με την εμπλοκή της, την παρεμποδιση θεσμικών λειτουργιών σε εμβληματικές υποθέσεις έμφυλης βιας όλο το προηγούμενο διάστημα, συνεχίζει να υπονομεύει την πολιτική για την ισότητα, όχι μόνο γιατί δεν αναλαμβάνει ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης του φαινομένου της έμφυλης βίας, αλλά και γιατί προωθεί με απροκάλυπτο τρόπο την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας. Ταυτόχρονα, παρά τις επικοινωνιακές επικλήσεις στις αξίες της έμφυλης ισότητας, η νεοσυντηρητική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση  διαρκώς επιτίθεται στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και στις ελευθερίες των πολιτών. Η πρόσφατη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα.

Σηκώνοντας το θλιβερό φορτίο μιας ακόμη γυναικοκτονίας αναγνωρίζουμε τη σημασία να υπογραμμίσουμε ακόμη μια φορά τα εξής:

        Αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία ανοιχτών δημόσιων προσβάσιμων δομών για την κοινωνική υποστήριξη των επιζησασων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

        Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής φροντίδας και της περίθαλψης

        Οικοδομούμε δίκτυα αλληλεγγύης και κοινότητες εμπιστοσύνης στις γειτονιές και στους κοινωνικούς χώρους. Καμία, κανένα να μη νιώθει μόνο και απροστάτευτο απέναντι στη βία της πατριαρχίας και στο ανάλγητο κράτος

 Όχι πάλι, όχι άλλη Το κράτος αδιαφορεί – οι γυναικοκτονοι δολοφονούν

Σήμερα στις 19:00 καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγίων Αναργύρων

 

Σχετικά με τον συγγραφέα

Σχολιάστε

Πρόσφατα Κείμενα

Άρχειο

Categories

Μπορείτε να μας βρείτε: