8η Μάρτη: Δημόσια αγαθά, ελευθερία, αγώνας ενάντια στην πατριαρχία

8

Η φετινή 8η Μάρτη δεν έρχεται σε μια συγκυρία θετικού απολογισμού για την πρόοδο της έμφυλης ισότητας και των δικαιωμάτων στην χώρα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία και το κίνημα metoo και παρά τις διακηρύξεις κυβερνητικών αξιωματούχων για την έμφυλη ισότητα και δικαιοσύνη, ελάχιστα έχουν γίνει για την ενίσχυση της πολιτικής για την εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Αντίθετα, η έμφυλη βία έχει καταγράψει υψηλότατη αύξηση μέσα σε διάστημα μικρότερο των τελευταίων δύο ετών. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο 2023 καταγράφηκαν 14 γυναικοκτονίες, κάποιες από τις οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν λειτουργήσει στοιχειωδώς οι μηχανισμοί προστασίας, όπως για παράδειγμα συνέβη στην περίπτωση της γυναικοκτονίας της Γεωργίας στη Σαλαμίνα ή αν είχε ενισχυθεί ουσιαστικά το ανεπαρκές δίκτυο υποδοχής και κοινωνικής υποστήριξης επιζησασών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. 

Αντίστοιχα, και παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εργαλειοποιήσει και να αποσπάσει πολιτικό όφελος από την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο- μιας εξέλιξης που ήρθε ως το αποτέλεσμα αγώνων δεκαετιών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας-, η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπονομεύει παρά ενισχύει την έμφυλη ισότητα μέσω της διαρκούς υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής φροντίδας και των πολιτικών που θεσμοποιούν ακόμη και πιο ακραίες μορφές ελαστικοποιημένης εργασίας. Ακόμη μια χρονιά, οι γυναίκες, τα Λοατκι+ άτομα, οι μετανάστες και οι μετανάστριες είναι ακόμη πιο ευάλωτες και ευάλωτα στη φτώχεια, στην ανεργία ή στην αποσπασματική και υποαμειβόμενη επισφαλή εργασία. Εξάλλου, έντονος παραμένει και ο συμβολισμός της μετονομασίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και στη συνακόλουθη υποβάθμιση του ρόλου της. 

Την ίδια στιγμή, την τελευταία περίοδο τα  περιστατικά ακραίας και απρόκλητης κρατικής καταστολής και αυθαιρεσίας της αστυνομίας και άλλων σωμάτων ασφαλείας έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ επίσημα όργανα του κράτους βαρύνονται με τα εγκλήματα των βίαιων εκτοπισμών και των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών – ακόμη και παιδιών και βρεφών ανάμεσα τους- και με άλλες καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος τους αλλά και σε βάρος αλληλέγγυων αγωνιστών και αγωνιστριών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η σύμπραξη της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση του Ισραήλ που αυτή τη στιγμή εφαρμόζει μια πολιτική γενοκτονίας της Παλαιστίνης, γράφεται στις χειρότερες σελίδες της ιστορίας της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. 

Η επιλογή της κυβέρνησης και των συμμάχων της -να θέσει σε ψήφιση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στις 8 Μαρτίου αγνοώντας πλήρως το μαζικό φοιτητικό κίνημα και το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας του πανεπιστημίου και της κοινωνίας που αντιτίθενται σε μια τέτοια εξέλιξη, αποτελεί μια ακόμη έκφραση ακραίου αυταρχισμού, υποτίμησης της δημοκρατίας και των αρχών της ισότητας και της ελευθερίας. Η έμφυλη ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη δε συμβαδίζουν με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων με το ανθρώπινο κόστος. Η συγκλονιστική υπόθεση του κρατικού εγκλήματος των ιδιωτικοποιήσεων στα Τέμπη αποτελεί μια ηχηρή επιβεβαίωση των παραπάνω. Βεβαίως, η ηχηρή απουσία αντιπολίτευσης και η υπόλοιπη ανεπαρκής συστημική κοινοβουλευτική Αριστερά συμβάλλουν καταλυτικά στη νομιμοποίηση του μονόδρομου πολιτικής που έχει χαράξει η Νέα Δημοκρατία. 

Απέναντι σε όλα αυτά το ελπιδοφόρο μαζικό φοιτητικό κίνημα για την υπεράσπιση του ανοιχτού, δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου αποτελεί οδοδείκτη για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος, για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών ελευθεριών, για τον αγώνα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, για τον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία και σε κάθε συστημική της έκφραση. 

Δεν τρομοκρατούμαστε, αντιστεκόμαστε!

Όλες, όλα, όλοι στην αγωνιστική συγκέντρωση της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών και των Θηλυκοτήτων,

στην Αθήνα στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 12:30

Αγώνας ενάντια στην Πατριαρχία!

Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια,

Αγώνας για δημόσια αγάθα, ισότητα και αξιοπρέπεια για όλα

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη!

Σχετικά με τον συγγραφέα

Πρόσφατα Κείμενα

Άρχειο

Categories

Μπορείτε να μας βρείτε: