Η ζωή συνεχίζεται στην καραντίνα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Η

Καθέν@ αναγκάζεται να μείνει στο σπίτι, όποιο και αν είναι αυτό και αν υπάρχει. Ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός και η λιτότητα που επικρατεί και ακολουθείται τόσα χρόνια από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχει διαλύσει στην κυριολεξία τα συστήματα υγείας, ειδικά των «μνημονιακών» χωρών του νότου. Η μόνη λύση που βρήκε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι η μετακύλιση για άλλη μια φορά των ευθυνών στον απλό κόσμο, χωρίς καμιά φροντίδα από τη μεριά της για ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και την στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται με επαρκή μέτρα. Με δεδομένο και στατιστικά αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες, οι μετανάστες/τριες, τα τρανς άτομα και τα άτομα με διαφορετικό προσανατολισμού φύλου έχουν μικρότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και κυρίως εργάζονται μαύρα ή με επισφαλείς σχέσεις εργασίας είναι σαφές ποιους και ποιες πλήττουν ακόμα περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. 

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της επιβολής του κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων δεν παραμένουν στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο καθώς επηρεάζουν και την τελευταία και πιο «κρυφή» πτυχή της ζωής μας, τον ιδιωτικό μας χώρο, το σπίτι μας. Κάθε φορά που ένας «κύριος» αστειεύεται στα κανάλια ότι βγήκε έξω για να «γλιτώσει» από τη γυναίκα του στο σπίτι, το μυαλό μας πάει σε όλες αυτές που έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν στο σπίτι μαζί με τους καταπιεστικούς και παρεμβατικούς συζύγους τους, αναλαμβάνοντας την ατομική τους ευθύνη για την καταπολέμηση μιας πανδημίας. Όταν ανακοινώνεται το σφράγισμα του καμπ της Μόριας, το μυαλό μας πάει σε όλους αυτούς και αυτές που έφυγαν από τον πόλεμο και την αβάσταχτη καθημερινότητά της χώρας τους για να γλιτώσουν και τους βρήκε μια πανδημία σε μια ξένη χώρα, μακριά από οποιαδήποτε συνθήκη υγιεινής χωρίς κανένα δικαίωμα σε νοσοκομειακή περίθαλψη. Όταν η κυβέρνηση κλείνει τις πανεπιστημιακές εστίες στέλνοντας φοιτητές και φοιτήτριες των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων πίσω στα χωριά τους, το μυαλό μας πάει σε οποιαδήποτε καταπιεσμένο υποκείμενο με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου που καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση χωρίς κανένα πεδίο ελευθερίας είτε μέσα στο ομοφοβικό περιβάλλον του «πατρικού» σπιτιού του είτε στο δρόμο σε κάποιον τυχαίο έλεγχο της ταυτότητας του προσπαθώντας να εξηγήσει αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.

Μέσα σε αυτή την πανδημία που πλήττει ακόμα και τους πιο προνομιούχους αυτού του συστήματος οι δυνάμεις μας βρίσκονται στο πλάι όλων των πολλαπλά καταπιεζόμενων υποκειμένων αυτής της καπιταλιστικής και πατριαρχικής κοινωνίας, που για άλλη μια φορά καλούνται να σφίξουν τα δόντια και να επιβιώσουν μέσα από μια κρίση που δημιουργήθηκε από το ξέσπασμα ενός ιού αλλά αναπαράχθηκε και γιγαντώθηκε από ένα σύστημα που δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να περιθάλψει ούτε τους ίδιους τους πολίτες/ιδες του. 

Κανέν@ μόνο του στην κρίση! Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!

  • Η γραμμή 15900 παραμένει διαθέσιμη για όσες αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βια
  • Η γραμμή 11528 λειτουργεί για την στήριξη ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων
  • Στην πλατφόρμα https://menoumemazi.org μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και να έρθετε σε επαφή με εγχειρήματα αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης στους καιρούς τη πανδημίας.

Σχετικά με τον συγγραφέα

Σχολιάστε

Πρόσφατα Κείμενα

Άρχειο

Categories

Μπορείτε να μας βρείτε: