Πέντε χρόνια χωρίς Ζακ- Ζackie oh: Πορεία μνήμης/Αγώνας για δικαιοσύνη

Π

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται την Τετάρτη από την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι. Τα γεγονότα της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 ακόμα μας πληγώνουν.
Περισσότερο, όμως μας πληγώνει και μας εξοργίζει η ντροπιαστική και επικίνδυνη πρωτόδικη δικαστική απόφαση του περασμένου Μαρτίου. Η αθώωση των αστυνομικών και η δυσανάλογη καταδίκη των δολοφόνων «κυρ Παντελήδων» σφράγισε στην ουσία για ακόμα μια φορά την λευκή επιταγή του Κράτους προς την ΕΛΑΣ να δολοφονεί ανεξέλεγκτα και χωρίς επιπτώσεις (δολοφονίες Ρομά, Κώστα Μανιουδάκη στα Χανιά και η λίστα είναι ατελείωτη). Απέδειξε πάλι πως η ομοτρανσφοβία και ο ρατσισμός είναι εγγενή χαρακτηριστικά σε μια χώρα με βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις, που συνεχίζει να διακρίνει πολίτες δύο ειδών, να θέτει κριτήρια στο ποιος αξίζει να ζεί και ποια όχι καθιστώντας τα ευάλωτα μέρη της κοινωνίας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πολίτες χωρίς «πρόσβαση» στα βασικά δικαιώματα τους.
Οτιδήποτε θεωρείται κατώτερο και πιο αδύναμο, αντιμετωπίζεται σαν να μην του αξίζει η ζωή και αυτό, όπως έχει αποδειχθεί οδηγεί ακόμα και στον θάνατο. Χαρακτηριστική η δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά. Ο ένας από τους δύο δράστες δήλωσε οτι του φάνηκε ότι είναι μετανάστης επειδή ήταν μαυριδερός. Και αυτό του έδωσε το “δικαίωμα” να τον πετάξει από τη γέφυρα του καραβιού και να τον σκοτώσει – όπως άλλωστε κάνει χρόνια το ελληνικό κράτος στα σύνορα με τα pushbacks προσφύγων και προσφυγισσών. Η δολοφονία της τρανς μετανάστριας Άννας στον Άγιο Παντελεήμονα που βρέθηκε δολοφονημένη μέσα στα αίματα με τον πιο σκληρό τρόπο. Στην Ελλάδα του 2023 όπου η ανθρώπινη ζωή “κάποιων” άλλων δεν έχει αξία και έτσι μπορεί να την στερεί ο οποιοσδήποτε.
Η ακροδεξιά ιδεολογία και η περιφρόνηση των αδύναμων, προσφύγων, των “άλλων” ομοφυλόφιλων, τρανς , τοξικοεξαρτημένων ατόμων καλλιεργείται από την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία δεν θέτει σαφή όρια με τα ακροδεξιά κόμματα, αλλά αντιθέτως ενστερνίζεται τη ρητορική τους σε κομβικά ζητήματα για την ανθρώπινη ζωή, όπως είναι τα δικαιώματα τρανς, ομοφυλόφιλων, προσφύγων και αναπήρων.
Εμείς όμως δεν φοβόμαστε την ακροδεξιά, τον φασισμό και την ιδεολογία τους που υπάρχει διάχυτη σε κάποια κομμάτια της κοινωνίας. Απαντάμε συλλογικά, έχοντας το ένα το άλλο με μαζικότητα στον δρόμο έως ότου να είμαστε όλα ελεύθερα.

Συμμετέχουμε στην πορεία μνήμης και αγώνα για δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο / Zackie Oh την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, με συγκέντρωση στην οδό Γλάδστωνος.

May be an illustration of text that says "ΚΟΥΡ@ 00 με φτερά, πούπουλα & γκλίτερ 21.9.2023 19:00 Οδ. Γλάδστωνος"

Σχετικά με τον συγγραφέα

Πρόσφατα Κείμενα

Άρχειο

Categories

Μπορείτε να μας βρείτε: