Παρουσίαση του νέου τεύχους του περιοδικού Κιουρί-ατ, θεματική εκδήλωση και Party!

Π

Το τεύχος 4 Κιουρί-ατ  «Ένα τεύχος για τη συλλογικοποίηση του βιώματος» είναι γεγονός και παρουσιάζεται αυτό το Σάββατο 04.11 στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Αλτάι (Θεμιστοκλέους 65, Εξάρχεια) στις 19:00.

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τεύχους η ομάδα Κιουρί-ατ οργανώνει θεματική εκδήλωση με τίτλο «Τα κρεβάτια μας στη φόρα»: Το προσωπικό είναι πολιτικό.

Στις ημέρες μας κυριαρχούν δύο αφηγήματα για τα ζητήματα των λοάτκι+ ατόμων:
Η μία είναι η ευθεία επίθεση (λεκτική και φυσική) από τους ομοτρανσφοβικούς σεξιστές που ενισχύει τα νεοσυντηρητικά και αντιδραστικά αντανακλαστικά στην κοινωνία. Με το επιχείρημα «ας κάνουν ό,τι θέλουν στο κρεβάτι τους, αρκεί να μην προκαλούν» προσπαθούν να μας περιορίσουν στην ιδιωτική σφαίρα και να μειώσουν την υπόστασή μας ως υποκείμενα με σεξουαλικές μονάχα ορμές που δεν έχουν κανέναν άλλον λόγο ύπαρξης στην κοινωνία. Η νομοθετική ισότητα στον γάμο, την τεκνοθεσία και τη δημιουργία οικογένειας από τα ομόφυλα ζευγάρια απειλεί το κυρίαρχο συντηρητικό (και επικίνδυνο) τρίπτυχο «Πατρίς- Θρησκεία- Οικογένεια».Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε να επιχειρείται μια προσπάθεια αφομοίωσης και απογύμνωσης της πολιτικής υπόστασης των νέων κοινωνικών κινημάτων που αφορούν τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας. Ο «ροζ καπιταλισμός» προσπαθεί να εγκολπωσει τις διεκδικήσεις του λοάτκι κινήματος, να το μετατρέψει σε κάτι το ακίνδυνο για τη διαιώνιση του καπιταλιστικού και πατριαρχικού συστήματος, αλλά και να αποκομίσει κέρδος από την καταπίεσή μας. Οι διακηρυγμένες προθέσεις της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του ομόφυλου γάμου, οι οποίες συνυπάρχουν με την υπερπροβολή του ομοκανονικού, αρρενωπού και άρτιου προτύπου μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν τελικά χωράμε όλα μας στην κοινωνία που μας προετοιμάζουν.

Μπροστά στους δύο αυτούς πόλους εμείς χαράζουμε τη δική μας πορεία. Στην ομοτρανσφοβία απαντάμε με ορατότητα, διεκδίκηση, οργή και απελευθέρωση. Μπροστά στο -κυβερνητικό και μη- ξέπλυμα και τη λογική του μικρότερου κακού παλεύουμε και διεκδικούμε, ώστε όλα τα μέλη της κουήρ κοινότητας να έχουμε τα ίδια δικαιώματα, ανεξαρτήτως φυλής, τάξης και φύλου. Δεν θα μείνουμε στην αφάνεια που προσπαθούν να μας τοποθετήσουν.

Για τα θέματα αυτά θα συνομιλήσουν:

⟡ Συντονιστής: Στέλιος Κυρμουτσέλης, μέλος της ομάδας Κιουρί-ατ

Τζένη Κριθαρά, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου Είμαι γυναίκα, γι’ αυτό με σκοτώνεις (ΚΨΜ, 2022)  ⟡ Ντιάνα Μάνεση, Διδακτορισσα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, από τις Λεσβίες στα πρόθυρα

Θα ακολουθήσει party.

 

 

Σχετικά με τον συγγραφέα

Πρόσφατα Κείμενα

Άρχειο

Categories

Μπορείτε να μας βρείτε: