Νομίζετε ότι βρίσκομαστε λίγο πριν την επικράτηση καταστάσεων παρόμοιων με το Handmaids Tale; Και όμως είμαστε στην Ελλάδα του 2023. Από τα πρώτα ζητήματα που μπαίνουν στην ατζέντα μετά τις εκλογές είναι το νέο υπουργείο οικογένειας και κοινωνικής συνοχής και το αν μια οικογένεια με γονείς ομόφυλους μπορεί να θεωρηθεί “κανονική” οικογένεια. Στη σύνθεση της νέας βουλής έχουμε 34 βουλευτές στα δεξιά της ΝΔ και 158 στη ΝΔ. Κάντε τα μαθηματικά. Αν παρακολουθήσει κανεις τις θέσεις αυτών των τριων κομμάτων [οι Σπαρτιάτες δεν τις έχουν ακόμα αναρτημένες στο διαδίκτυο (!)] θα δει οτι πολύ ψηλά στην ατζέντα τους είναι το δημογραφικό, όπως το ορίζουν. Η Νίκη μιλά για την επαναφορά της Οικογένειας (με κεφαλαίο) στην θέση που της αρμόζει και την επιβράβευση της πολυτεκνίας και η Ελληνική Λύση θέτει το δημογραφικό σαν απόλυτη προτεραιότητα για να μην εξαφανιστεί το Έθνος, με την λήψη μέτρων ώστε κάθε γυναίκα να γεννά τουλάχιστον δύο παιδιά (δείτε στα σαιτ τους τις θέσεις των δύο κομμάτων). Ο δε εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Σπαρτιάτες κ. Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς πρωτοστάτησε στη επίθεση εναντίον της δασκάλας που πρόβαλε σε σχολείο την βραβευμένη ταινία Shower Boys με θέμα την τρυφερή σχέση μεταξύ δύο μικρών αγοριών.
Η ΝΔ, που συστηματικά εργαλοποίει τα ζητήματα φύλου για να κερδίζει ψήφους από “προοδευτικούς”, με αυτή τη σύνθεση της νέας βουλής μπορεί εύκολα να επικαλεστεί πιέσεις από τα ακροδεξιά για την προώθηση αντιδραστικών νόμων σχετικά με την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος και των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Άλλωστε την προηγούμενη τετραετία δεν είναι λίγες οι φορές που προσπάθησε να προωθήσει αναχρονιστικές απόψεις όπως με τη θεωρία του αγέννητου παιδιού και τα εκπαιδευτικά βίντεο που έβαλε (και μετά από αντιδράσεις πήρε πίσω) στα σχολεία η κυρία Κεραμέως και την προσπάθεια για τη διοργάνωση του συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας με ομιλητές παπάδες, το οποίο ακυρώθηκε ύστερα από αντιδράσεις του φεμινιστικού κινήματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έβαλε σε θέση υφυπουργου την κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία έχει δημόσια υπερασπιστεί το δικαίωμα του αγέννητου παιδιού, μια αναχρονιστική και αντιεπιστημονική άποψη που υποστηρίζει ότι η ζωή του βρέφους ξεκινά με τη σύλληψή του και αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα στην άμβλωση.
Επιπλέον, μαζί με τη δημιουργία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης ήταν η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Ήδη από την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση τροποποίησε τον τίτλο και τις αρμοδιότητες της έως τότε Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, αρχικά σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, και στη συνέχεια σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, και τη μετέφερε από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας. Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι εμφανείς ήδη από την ανατιτλοδότηση της Γ.Γ.Ι.Φ. (η οποία ιδρύθηκε το 1982 και μέχρι το 2019 είχε υποστεί μόνο δευτερεύουσας σημασίας αλλαγές), όμως δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πως η μετατόπιση της κατεύθυνσης από τα ζητήματα των έμφυλων ανισοτήτων (ακόμα και με τον ανεπαρκή τρόπο με τον οποίο έχουν αντιμετωπιστεί διαχρονικά από το ελληνικό κράτος) στη σύνδεση με το δημογραφικό και τα ζητήματα της οικογένειας είναι ενδεικτική της βαθιά συντηρητικής και ακροδεξιάς έμπνευσης αντίληψης αυτής της κυβέρνησης. Η αντικατάσταση της Γ.Γ.Ι.Φ. με τη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπαγόμενης στο Υπουργείο Οικογένειας, καθόλου δεν μας καθησυχάζει, περίπου για όλους τους λόγους του κόσμου. Τα ζητήματα που συνδέονται με την έμφυλη ανισότητα, που αναγνωρίστηκαν ήδη ακόμη και από τις κυβερνήσεις της δεκαετίας του 1980, έχουν στον καιρό των αμέτρητων γυναικοκτονιών και της περιστολής των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μικρότερη σημασία, και άρα μειωμένη ανάγκη για αυτόνομη ορατότητα και απεύθυνση; Αφορούν μόνο το αν και πόσα παιδιά κάνουμε, και όχι όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθειά μας να υπάρχουμε στο δημόσιο, τον εργασιακό, τον ιδιωτικό χώρο, τα οποία τώρα αποσιωπώνται ακόμη περισσότερο;
Απορούμε αν σε αυτές τις οικογένειες, για τις οποίες θα νομοθετήσει το υπουργείο Οικογένειας θα συμπεριληφθούν και αυτές π.χ. με δύο ομόφυλους γονείς ή οποιασδήποτε άλλης μορφής πέρα από την πυρηνική με ετερόφυλους γονείς οικογένεια. Θα ασχοληθεί καθόλου με την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας που με ευθεία αναλογία οδηγεί στον μεγαλύτερο αριθμό γυναικοκτονιών; Θα συμπεριληφθούν στους νέους νόμους αυτού του υπουργείου οικογένειες μεταναστών και μεταναστριών που ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα και οικογένειες προσφύγων και προσφυγισσών; Κοινωνική συνοχή ίσως υπάρξει στην ελληνική κοινωνία όταν το κράτος θα αναγνωρίσει σε όλα τα άτομα τα ίδια δικαιώματα ασχέτως φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Εμείς είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του κάθε ατόμου με μήτρα να μην κάνει παιδί ή και να κάνει, το δικαίωμά του κάθε ατόμου να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή και για το ίδιο του το σώμα. Για την αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των ατόμων χωρίς διακρίσεις, με αλληλεγγύη και νοιάξιμο το ένα για το άλλο.
Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε οτι δεν φοβόμαστε κανένα ακροδεξιο και φασίστα, είμαστε εδώ για να παλέψουμε μέσα από τα κινήματα και στον δρόμο για την υπεράσπιση, αλλά και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.