Κάτω τα ξερά σου, ρε!

Κ

Δημοσιεύουμε το κείμενο της Δ., η οποία τον Μάη του 2018 υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού «Ρόδι». Η δημοσιοποίηση του περιστατικού έχει σκοπό αφενός να ενισχύσει την καταγγελία σεξουαλικών επιθέσεων από άλλες και άλλους, με αντίστοιχες εμπειρίες, αλλά και να υπογραμμίσει ότι συμπεριφορές σεξουαλικής βίας δεν μπορούν να αποσιωπώνται, να συγκαλύπτονται, να γίνονται ανεκτές και να νομιμοποιούνται, είτε πρόκειται για τα Εξάρχεια, είτε για κάθε άλλη γειτονιά. Χρέος των συλλογικοτήτων, των κατοίκων των γειτονιών να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος όλων, στην ελευθερία και στην ασφάλεια για όλ@, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικότητας.

********

Τον προηγούμενο μήνα, επισκέφτηκα το μαγαζί “Ρόδι” στην οδό Σολωμού στα Εξάρχεια με σκοπό να αγοράσω σκουλαρίκια. Είχα επισκεφτεί το ίδιο μαγαζί, στο παρελθόν, πολλές φορές. Την τελευταία φορά όμως, βίωσα μία σοκαριστική στιγμή. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, γενικά είναι γνωστός για τα σεξουαλικά “αστειάκια” του, χωρίς ποτέ να δώσω ιδιαίτερη σημασία εκτός από το να σκεφτώ ότι είναι ακόμη ένας κρύος άξεστος που του αρέσει να μιλάει πολύ και να νομίζει ότι ψαρώνει τις μικρότερες από αυτόν γυναίκες. Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε κάθε όριο. Αφού λοιπόν αγόρασα τα σκουλαρίκια, συζητούσαμε για τη ληστεία που έγινε στο μαγαζί του και του έκανα ερωτήσεις για το συμβάν, από ενδιαφέρον.

Κάποια στιγμή, άλλαξε το θέμα ξαφνικά- ως συνήθως δεδομένου ότι ο άνθρωπος αυτός μιλάει ακατάπαυστα- και πήγε στη διατροφή. Μου είπε ότι πρέπει να τρώμε λίγο και να μη γυμναζόμαστε σαν ηλίθιοι. Του είπα ότι ερχόμουν από το γυμναστήριο και τότε με προέτρεψε να πάω μπροστά από έναν ολόσωμο καθρέφτη και δείχνοντας το στόμα μου είπε: ” Ό,τι βάζουμε εδώ φαίνεται στο σώμα. Η γυμναστική είναι μαζοχισμός”. Σε κλάσματα δευτερολέπτου, μου γραπώνει τον κώλο και σφίγγοντάς τον δυνατά μου είπε: ” Είναι φανερό για ποιο λόγο πηγαίνεις γυμναστήριο”. Τότε πάγωσα, χλόμιασα και δεν είπα τίποτε. Αμέσως έφυγα σοκαρισμένη.

Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες έθαψα το γεγονός και δεν το αποκάλυψα σε κανέναν/καμία. Όλο αυτό το διάστημα φοβόμουν ότι θα εκκινήσει πάλι η διαδικασία της αντιφεμινιστικής υστερίας, όπως γίνεται συνήθως. Ένα χρόνο πριν, στη λαϊκή αγορά των Εξαρχείων, ένας τύπος γύρω στα εξήντα, με άγγιξε πάλι στον κώλο δήθεν κατά λάθος. Όταν αντέδρασα ανταποδίδοντας με κλοτσιά, οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω δεν αντέδρασαν όταν τους εξήγησα τι είχε γίνει και ενώ ορισμένοι είχαν δει πολύ καλά ότι με είχε χουφτώσει. Αντιθέτως δύο άνδρες μου φώναξαν: ” Πώς κάνεις έτσι ρε κοπελιά μεγάλος άνθρωπος είναι. Δεν έχει και πολλές χαρές στη ζωή του”

Τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης είναι πολλά και καθημερινά. Στο εξής δε θα αφήνω τίποτα στο σκοτάδι.

 

  • Την Πέμπτη 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε αντισεξιστική παρέμβαση στο κοσμηματοπωλείο για την καταγγελία του περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σχετικά με τον συγγραφέα

Πρόσφατα Κείμενα

Άρχειο

Categories

Μπορείτε να μας βρείτε: