Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας! Kαμία και κανένα μόνο απέναντι στην κρατική βία και επιτήρηση.

Κ

Την Τρίτη 9 Μαρτίου, έπειτα από την μαζική πορεία γειτονιάς στη Νέα Σμύρνη, γίναμε όλα μάρτυρες για ακόμα μία φορά, της ανεξέλεγκτης και εκδικητικής βίας, της αστυνομίας. Τις τελευταίες μέρες έρχονται διαρκώς στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες, τα οποία αποδεικνύουν την εγκληματική της στάση απέναντι στις διαδηλώτριες και στους διαδηλωτές. Από τα πογκρόμ της ομάδας ΔΙΑΣ, μέχρι τις απειλές, ‘’να τους σκοτώσουμε’’, ‘’να τους τελειώσουμε’’ που καταγράφηκαν από δημοσιογράφους.

Μεταξύ των ατόμων που προσήχθησαν, είναι και η 18χρονη Έφη η οποία κατήγγειλε πως ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία, και δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από αστυνομικό μέσα στο ΑΤ. Κατά την διάρκεια παραμονής της στη ΓΑΔΑ, αλλά και πριν την οδηγήσουν εκεί,  όργανα της αστυνομίας, της απευθύνονταν με φράσεις όπως «εσύ θα γαμηθείς, να το θυμάσαι», «πάμε στο στενό να σε γαμήσω». Οι άνδρες των ΜΑΤ τής φώναζαν «Σου αρέσει πουτάνα;» και «θα φτύσεις πολύ αίμα σήμερα», ενώ τη χτύπησαν ξανά στο πρόσωπο.

Για να τελειώνουμε λοιπόν. Ξέρουμε, καιρό τώρα, πως η αστυνομία καταπατάει κάθε είδους ατομικό δικαίωμα και αξιοπρέπεια αυτών που προσαγάγει. Το τελευταίο, μεγάλο, διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες σε σκηνικά βγαλμένα από πολύ σκοτεινές πολιτικές περιόδους. Ξέρουμε επίσης πως η ΕΛ.ΑΣ., σαν θεσμός, αναπαράγει σε υπέρμετρο βαθμό πατριαρχικές και εξουσιαστικές συμπεριφορές στα σώματα μας. Με σφυρίγματα και cat calling στο δρόμο, με απειλές για βιασμό και παρενοχλήσεις στα ΑΤ, και στις γωνίες του γκαράζ στη Μπουμπουλίνας. Απευθύνεται με υβριστικά και μειωτικά σχόλια σε θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα. Έχει το θράσος να καλεί σε online εκδηλώσεις για την 8ΜΑΡΤΗ, και την επόμενη μέρα να ξυλοκοπεί συναγωνίστριες μας, υπό τις απειλές για βιασμό. Ο σεξισμός και η τόσο βαθιά ριζωμένη πατριαρχική αντίληψη των πραγμάτων, υπάρχει σε όλους τους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας τους. Το βλέπουμε άλλωστε και στην υπόθεση Λιγνάδη, στην δίκη της Ελένης Τοπαλούδη, στην δολοφονία της Zackie. Στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, στα προσφυγικά camps, στις γυναικείες φυλακές.

Είμαστε δίπλα στην Έφη, και στην κάθε Έφη. Καλούμε, αύριο 13/03, 10:00πμ στην Ευέλπιδων, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Να μην μείνει καμία και κανένα μόνο απέναντι στην κρατική βία και επιτήρηση.

Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας!

*Στη φωτογραφία απεικονίζεται έργο της Pamela Castro σε τοίχο του Miami την ώρα που συνεργεία του δήμου επιχειρούν να το αφαιρέσουν.

Σχετικά με τον συγγραφέα

Πρόσφατα Κείμενα

Άρχειο

Categories

Μπορείτε να μας βρείτε: