Δεν γυρίζουμε πίσω! Δικά μας τα σώματα. Δική μας η επιλογή.

Δ

 

Την Παρασκευή, 24 Ιουνίου του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισε να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, 50 χρόνια μετά την κατοχύρωσή του, η οποία είχε επιτευχθεί μέσω της υπόθεσης Roe εναντίον Wade. Η απόφαση ορίζει ότι κάθε πολιτεία μπορεί να νομιμοποιεί ή όχι τις αμβλώσεις. Πολιτείες με αρκετούς συντηρητικούς κυβερνήτες να έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν στην απαγόρευση των αμβλώσεων με κάθε τρόπο. Η Αμερική γυρίζει πίσω και μπαίνει σ’ ένα βαθύ σκοτάδι. Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και όλων των ανθρώπων με μήτρα (τρανς αντρών, non binary υποκειμένων) αμφισβητούνται ως τέτοια πια και για ακόμη μια φορά τα σώματα τους γίνονται πεδίο εφαρμογής ακραίων συντηρητικών και ακροδεξιών πολιτικών. Ο έλεγχος των σωμάτων των γυναικών, αυτός ο διακαής πόθος των κρατών και των πολιτικών τους, παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τη νομική οδό. Εννιά δικαστές, έξι άντρες και τρεις γυναίκες αποφάσισαν χθες, για το τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες με τα σώματά τους, λες και ήταν δικά τους!

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Αυτά που συμβαίνουν τώρα στην Αμερική είναι ο καθρέφτης ενός μέλλοντος που δεν αργεί να γίνει και δικό μας, αν δεν είμαστε σε επαγρύπνηση. Δείγματα εξάλλου μιας τέτοιας πολιτικής δειλά, δειλά έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να βρουν την ανταπόκριση που προσδοκούσαν και να ακυρωθούν και αποσυρθούν πριν καν ξεκινήσουν. Θυμίζουμε το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας», το οποίο τελικά δεν διεξήχθη κατόπι σφοδρών αντιδράσεων για το σεξιστικό και στερεοτυπικό περιεχόμενό του αλλά και το υλικό, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, που στάλθηκε στα γυμνάσια της χώρας, το οποίο έβαζε τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», μέσω  δήθεν εκπαιδευτικών βίντεο, τα οποία υπονόμευαν την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος και το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το μέλλον μας καλεί να δράσουμε τώρα. Τα αυτονόητα, τα κεκτημένα δικαιώματα εισέρχονται σε μια ζώνη αβεβαιότητας. Σήμερα είναι τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην άμβλωση, αύριο μπορεί να είναι τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το φεμινιστικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια, στις νίκες αλλά και τις ήττες του, δίνει το παρόν, διεκδικεί και μάχεται για τα δυνατά και αδύνατα. Για να είμαστε εμείς που ορίζουμε τα σώματά μας και κανείς άλλος. Η μάχη για την αυτοδιάθεση των σωμάτων μας είναι διαρκής και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Τα σώματά μας ανήκουν.

Open photo

Σχετικά με τον συγγραφέα

Πρόσφατα Κείμενα

Άρχειο

Categories

Μπορείτε να μας βρείτε: