Ενάντια στην έμφυλη βία και κάθε μορφής πατριαρχικής εξουσία

Ε

Η παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών θα μπορούσε για πολλούς λόγους να θεωρηθεί ως μία αποτύπωση φιλελεύθερων χαρακτηριστικών ορατότητας ενός εγγενούς προβλήματος των κοινωνιών. Όντως, οι παγκόσμιες ημέρες έχουν αυτή την προβληματική καθώς a priori αναφέρονται σε κοινωνικά προβλήματα αγνοώντας την δομική πηγή προέλευσης τους. Ωστόσο, για εμάς οι παγκόσμιες μέρες που σχετίζονται με διεκδικητικά και χειραφετητικά αιτήματα είναι στιγμές δυνατότητας εκφοράς ενός πιο δυναμικού και ορατού πολιτικού λόγου μέσα σε ένα συνεχές διεκδικητικών αγώνων.

Η βία ως στοιχείο εξουσίας των πατριαρχικών σχέσεων εξουσίας χαρακτηρίζει τις κοινωνίες πολύ πριν τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Η επιβολή και ο έλεγχος της πατριαρχίας επί των σωμάτων εντός του οίκου, και δη των γυναικείων σωμάτων, είναι διαδικασίες που συνέχισαν εντός των καπιταλιστικών σχέσεων να παράγονται και να αναπαράγονται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Οι μορφές βίας όσο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις τόσο πολύμορφες γίνονται κι αυτές. Η βία ενυπάρχει σε κάθε πτυχή της κοινωνικότητάς μας. Η ετεροκανονική μάτσο κουλτούρα ασκεί πολλαπλές καταπιέσεις σε ένα ευρύ φάσμα των κοινωνικών σχέσεων· καταπιέσεις που στην πραγματικότητα, όσο κι αν πολλές φορές δεν τις αντιλαμβανόμαστε ως τέτοιες, είναι μία έκφανση της βίας.

Σε μία εποχή που όλο και περισσότερα περιστατικά έμφυλης βίας έρχονται στην επιφάνεια και ταυτοχρόνως τα έμφυλα υποκείμενα που δέχονται τη βία, σε κάποιες περιπτώσεις έρχονται αντιμέτωπα με τα όργανα και τους θεσμούς του κράτους, εμείς θα πρέπει να διεκδικήσουμε και πάλι το αυτονόητο υπό το πρίσμα εκείνου του παλιού συνθήματος «Το προσωπικό είναι πολιτικό». Για εμάς ό,τι συμβαίνει στη σφαίρα των λεγόμενων διαπροσωπικών σχέσεων είναι βαθιά πολιτικό και άρα θα πρέπει να έχει και τη συγκεκριμένη ορατότητα μίας πολιτικής έκφανσης μίας πράξης. Για εμάς η αυτοδιάθεση των σωμάτων μας και το χειραφετησιακό πρόταγμα του φεμινιστικού λόγου, ενός λόγου δημοκρατικού και συμπεριληπτικού, είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν συν τοις άλλοις μία αριστερή πρακτική στο σήμερα.

Ενάντια στην έμφυλη βία και την τρανσφοβία

όλ@ το Σάββατο 25/11 στις 12.00 στην Καπνικαρέα

Σχετικά με τον συγγραφέα

Σχολιάστε

Πρόσφατα Κείμενα

Άρχειο

Categories

Μπορείτε να μας βρείτε: