Έμφυλες όψεις της καραντίνας | γουέμπ εκπομπή | κυριακή 3.5.20

Έ
κυριακή | 3.5.2020 | 20.30 | γουεμπ εκπομπή
Η καραντίνα και η πανδημία σίγουρα αποτελούν πρωτόγνωρες για εμάς συνθήκες. Κάποιες από τις βεβαιότητές μας, όπως η ελευθερία μετακίνησης, ανατράπηκαν και κάποιες άλλες, όπως η έμφυλη καταπίεση και βία, επιβεβαίωσαν την παρουσία τους με μεγάλη έμφαση.

 
Γνωρίζουμε καλά πως στην καραντίνα η νέα καθημερινότητα δεν κυλάει με το ίδιο τρόπο για όλες. Σίγουρα ο χρόνος μετράει διαφορετικά για όσες γυναίκες βιώνουν κακοποιητικές συνθήκες μέσα στα σπίτια τους, για τις κρατούμενες που αγωνίζονται για ελάχιστες συνθήκες προστασίας από τον covid-19 μέσα στις φυλακές, για τις μετανάστριες-προσφύγισσες που βρίσκονται εγκλωβισμένες στα camp και τα κέντρα κράτησης, για τις εργαζόμενες στην πρώτη γραμμή, στον τομέα της υγείας και στα σούπερ μάρκετ.
 
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία φταίει για όλα. Μπορούμε, όμως, με ασφάλεια να υποστηρίξουμε πως η πανδημία βρήκε ένα ήδη πρόσφορο έδαφος έμφυλων διακρίσεων και καταπίεσης, το οποίο και αξιοποιήθηκε κατά τη διαχείρισή της. Ως αποτέλεσμα, ήδη καταπιεζόμενα υποκείμενα αναγκάστηκαν να σηκώσουν και πάλι δυσανάλογο φορτίο μέσα στη νέα συνθήκη.
 
Αυτές τις όψεις της νέας συνθήκης της πανδημίας και της παρατεταμένης καραντίνας θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε στην διαδικτυακή μας εκπομπή, κάνοντας έναν απολογισμό του δύσκολου διμήνου που αφήνουμε πίσω μας, αλλά και βάζοντας κάποιους στόχους για τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας.
 
Συμμετέχουν:
Κρατούμενη των γυναικείων φυλακών Θήβας
Άννα Λαγωνικού – νοσηλέυτρια
Ε.Γ.- εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ
Δήμητρα Τζανάκη – μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΚΠΑ
link  εκπομπής

Σχετικά με τον συγγραφέα

Πρόσφατα Κείμενα

Άρχειο

Categories

Μπορείτε να μας βρείτε: