Δημήτρης Παπανικολάου, Κάτι τρέχει με την οικογένεια: Έθνος, πόθος και συγγένεια στην εποχή της κρίσης

Δ

του Γιάννου Λεβισιάνου – Λαμπρόπουλου
πρώτη δημοσίευση: Ιούνιος 2019 | η κιουρί@ | τεύχος 1

Δημήτρης Παπανικολάου, Κάτι τρέχει με την οικογένεια: Έθνος, πόθος και συγγένεια την εποχή της κρίσης, Αθήνα: Πατάκης, 448 σελίδες

Το βιβλίο Κάτι τρέχει με την οικογένεια: Έθνος, πόθος και συγγένεια στην εποχή της κρίσης του Δημήτρη Παπανικολάου εκδίδεται το δέκατο χρόνο κρίσης, λίγο καιρό πριν τη θεσμική λήξη αυτού που ονομάστηκε «εποχή των Μνημονίων». Ο συγγραφέας, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παραθέτει και συνδέει μεταξύ τους πολιτισμικά ντοκουμέντα της δεκαετίας αυτής αλλά και διασκευασμένα έργα παλαιότερων δεκαετιών που παρουσιάστηκαν την ίδια χρονική περίοδο, που ως βασικό και κοινό τους χαρακτηριστικό έχουν την αναφορά στην «ελληνική οικογένεια» ή καλύτερα την κριτική της προσέγγιση. Το κάτι τρέχει του τίτλου, σύμφωνα πάντα με το συγγραφέα, δεν είναι καθόλου τυχαίο αλλά «σημαίνει ταυτόχρονα «κάτι τρέχει με την οικογένεια», αλλά επίσης και «κάτι διαρρέει» στο συμβολικό χώρο που κατισχύει το όνομα-οικογένεια». Η πιο ενδιαφέρουσα τεχνική της συγγραφής του βιβλίου εντοπίζεται στην αναταραχή αρχείου, στη μη ανάγνωση του παρόντος ως αποτέλεσμα της εθνικής αφήγησης αλλά αντίθετα στην ανασύνταξη των πληροφοριών του παρελθόντος.

Έτσι, η αναγνώστρια/ης μπορεί να περιηγηθεί στους μεταπολιτευτικούς ήρωες του Αύγουστου Κορτώ, σε πρόσφατες θεατρικές μεταφορές έργων της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σειρές από σύγχρονες σειρές του MEGA, στο weird wave του ελληνικού κινηματογράφου με τον Κυνόδοντα σε δεσπόζουσα θέση, στη Στρέλλα και να εντοπίσει το «πρόβλημα οικογένεια». Ταυτόχρονα, το σύνθετο αυτό ερευνητικό και συγγραφικό εγχείρημα συνεισφέρει στην ανάδειξη και τεκμηρίωση της ιστορικότητας της εγχώριας κουήρ πολιτικής κουλτούρας περιγράφοντας τη συναρπαστική περίπτωση του λεσβιακού μυθιστορήματος της Ντόρας Ρωζέττη «η Ερωμένη». Εξάλλου, σκοπός του βιβλίου είναι η καταγραφή της ελληνικής κουλτούρας της σεξουαλικότητας τον 20ο και 21ο αιώνα με νέα θεωρητικά εργαλεία από τις σπουδές φύλου και την κουήρ θεωρία.

Η ομάδα Κιουρι@ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το συγγραφέα του βιβλίου στο πλαίσιο του κύκλου εργαστηρίων – σεμιναρίων αυτομόρφωσης που έγιναν τον Ιανουάριου 2019. Η συζήτηση είναι διαθέσιμη στο site του περιοδικού.

Σχετικά με τον συγγραφέα

Πρόσφατα Κείμενα

Άρχειο

Categories

Μπορείτε να μας βρείτε: